Vennootschap onder firma

Begin je niet in je eentje een bedrijf, maar samen met andere? Dan behoort vennootschap onder firma (vof) tot de opties. Bij een vof brengen alle vennoten iets in. Bijvoorbeeld geld, goederen of arbeid. Bij een vof is geen minimumkapitaal nodig.

Een vof schrijf je, net als bij de andere rechtsvormen, in bij de Kamer van Koophandel. Het is raadzaam om een vennootschapscontract af te sluiten met alle betrokken vennoten. Hierin kun je onder andere de bevoegdheden, inbreng en verdeling van de winst opnemen. Ook afspraken over tot welke bedragen vennoten contracten namens de firma mogen aangaan. Voor hulp bij het opstellen kun je terecht bij een juridisch adviseur, notaris of accountant.

Aansprakelijkheid
Als vennoot ben je aansprakelijk voor de schulden van de vof. Ook als deze door een van de andere vennoten zijn gemaakt. In eerste instanties kunnen schuldeisers aanspraak maken op het vermogen van de zaak. Als dat niet voldoende is, mogen zij ook aanspraak maken op jouw privévermogen én dat van een eventuele echtgenoot. De aansprakelijkheid van een echtgenoot kan beperkt worden door huwelijkse voorwaarden op te stellen. Mocht een van de vennoten privé schulden hebben, dan kunnen de schuldeisers hiervan niet terecht bij het zakelijk vermogen van de vof of jouw privévermogen.